Dags att sluta lägga upp bilder på barn på sociala medier!!

Många föräldrar tycker att det är okej att offentligt lägga upp bilder på sina barn på sociala medier i den här digitaliserade eran. Men det håller jag inte riktigt med om eftersom det också finns många risker och konsekvenser med detta. Varför behöver de söta och oskyldiga bilderna på barn verkligen läggas upp på sociala medier? Med tanke på de risker och problem som man orsakar sina barn tycker jag att föräldrar måste sluta upp med detta beteende!!  


I artikeln ”Today’s children will feature in almost 1,000 online photos by the time they reach age five” avslöjar en forskning av Nominet, en allmännyttig organisation av det officiella registret för brittiska domännamn, att den genomsnittlige föräldern varje år lägger upp över 200 bilder på sina barn, vilket betyder att 1000 bilder i genomsnitt publiceras på nätet vid ett barns femte födelsedag, och trots detta kontrollerar de flesta föräldrarna inte sekretessinställningar regelbundet (www.nominet.uk 2015-05-26). Exempelvis så känner jag till föräldrar omkring mig, såsom min egen mor eller mina kompisar som aldrig kollat sina sekretessinställningar och de lägger upp vad som helst utan att fråga sina barn om tillstånd. Kan man egentligen förvänta sig att barn fullt ut förstår vad de samtycker till? Barn kan inte förstå hur det pinsamt gulliga fotot av dem som föräldrar tycker om kan komma tillbaka för att jaga dem flera år senare när mobbare eller framtida arbetsgivare eller bittra exälskare kan få tag på det, skriver Morgan G. Ames i artikeln ”Should Parents Post Photos of Their Children on Social Media?”, publicerad på The Wall Street Journal, www.wsj.com 2016-05-23. I verkligheten tycker jag att det är helt fel att många barn kan komma att ha en digital identitet som skapats av någon annan.

Å ena sidan argumenterar vissa föräldrar starkt för att lägga upp bilder på sina barn på sociala medier eftersom de tycker att det är ett bra sätt att hjälpa till att bygga ett samhälle genom att dela sina barns sötaste ögonblick med nära och kära. Det är ett sätt att få bekräftelse från andra och att få kontakt med nya personer, skriver Lauren Apfel i artikeln ”Should Parents Post Photos of Their Children on Social Media?”, publicerad på The Wall Street Journal, www.wsj.com 2016-05-23. Apfel påstår att barn så småningom kommer att hamna på sociala medier ändå, och deras föräldrar kan föregå med gott exempel för dem genom att vara noga med vilka bilder de lägger upp. 

Å andra sidan tycker jag att föräldrar måste ta hänsyn till hur dessa bilder kan vara stötande och påverka sina barn genom att riskera deras integritet så man måste vara försiktig med att lägga upp bilder på sina barn på sociala medier, vilket också kan få framtida konsekvenser. Exempelvis skriver Justin Huggler i artikeln ”Austrian teenager sues parents for 'violating privacy' with childhood Facebook pictures”, publicerad på The Telegraph www.telegraph.co.uk 2016-09-14, om en 18-årig österrikisk kvinna som stämde sina föräldrar för att tvinga dem att ta bort hennes barndomsbilder från Facebook. Den österrikiska kvinnan sade att bilderna var pinsamma samt en kränkning av hennes privatliv och hennes föräldrar, som inte hade någon skam eller några gränser, brydde sig inte om hon satt på toaletten eller låg naken i sängen då varje ögonblick fotograferades och offentliggjordes. Enligt min åsikt kan man dela passande och respektfulla bilder på barn på privata kanaler såsom begränsade diskussionsgrupper med de människor som verkligen betyder något istället för att offentligt lägga upp förtroliga bilder på sociala medier.

Kanske tror föräldrar att det inte är skadligt att lägga upp bilder på sina barn på sociala medier men myndigheter varnar att de bilderna kan hamna i pedofilnätverk så man måste fullständigt analysera de risker med delning av bilder på sina barn på sociala medier. I artikeln ”Tinder, Facebook images of children putting them at risk, authorities warn”, publicerad på ABC News (Australien) www.abc.net.au 2016-12-29, skriver Malcolm Sutton att Kellie Britnell från australiensiska Office of the Children's eSafety Commissioner – OCEC, sade att det inte var ovanligt för bilder på barn som publicerades på nätet, helt påklädda eller på annat sätt, att hamna i pedofilnätverk. Att avslöja platsinformation genom att lägga upp bilder riskerar också att avslöja viktig information till predatorer om ett barns skola, barnets mönster, och även hens hem.

Sutton skriver också om en rapport som kallas ”barn, ungdomar och attityder till privatliv”, publicerad av den australiensiska Law Reform Commission år 2008. Rapporten konstaterade att uppladdning av icke-sexuella bilder på barn offentligt kan få allvarliga konsekvenser för barn såsom pinsamhet, förlöjligande, mobbning och intrång i privatlivet. Därför tror jag att föräldrar måste tänka på att deras barn kan bli mobbade av sina egna kompisar i skolan p.g.a. de oskyldiga bilder som publicerades på sociala medier.


Slutligen anser jag att det är dags att sluta riskera våra barns framtid genom att offentligt lägga upp deras förtroliga bilder på sociala medier. Dessutom behöver föräldrar inse de risker och konsekvenser som de kan utsätta sina barn för i framtiden genom att de beter sig själviska idag. Riskerna inkluderar pinsamhet, förlöjligande, mobbning samt intrång i privatlivet och även att bli tillgänglig för eventuella predatorer. Om föräldrar inte slutar lägga upp pinsamma bilder på sina barn på sociala medier kan de pinsamma bilderna jaga dem för resten av deras liv. Jag håller med om att alla behöver dela sina barns sötaste ögonblick med nära och kära. Men ni kan göra detta genom att dela deras passande och respektfulla bilder på privata kanaler utan att riskera deras framtid. Snälla, nu måste ni sluta lägga upp bilder på era barn på sociala medier så att inga barn behöver ta några konsekvenser! 



Textkällor

Justin Huggler, ”Austrian teenager sues parents for 'violating privacy' with childhood Facebook pictures”, The Telegraph, www.telegraph.co.uk, 2016-09-14

Lauren Apfel och Morgan G. Ames, ”Should Parents Post Photos of Their Children on Social Media?”, The Wall Street Journal, www.wsj.com 2016-05-23

Malcolm Sutton, ”Tinder, Facebook images of children putting them at risk, authorities warn”, ABC News (Australien), www.abc.net.au, 2016-12-29 


Nominet, det officiella registret för brittiska domännamn, ”Today’s children will feature in almost 1,000 online photos by the time they reach age five”, www.nominet.uk, 2015-05-26


Kommentarer

  1. Kan någon föreslå ett ord istället för "predator" i texten?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Romananalysen av Karin Boyes ”Kallocain”

Min bokanalys av boken, ”Svinalängorna”

Jämförelse mellan svenskan och mitt modersmål, turkiskan