Inlägg

Visar inlägg från 2018

Vad hände med kärnfamiljen?

Under rubriken ”Familjen idag” definierar Monika Åström begreppet kärnfamilj som ”en familj som består av en mor och en far och deras gemensamma barn (biologiska eller adopterade)” (Språkporten, 2012).  Åström berättar att kärnfamiljen inte är gammal i Sverige där man istället levde i storhushåll i bondesamhället fram till mitten av 1950-talet trots att kärnfamiljen är den vanligaste familjetypen i den industrialiserade västvärlden. Vid 1950 års folkräkning sågs kärnfamiljen första gången som ett statistiskt begrepp. Dessutom uppstod olika familjebildningar i statistiken i Sverige och nya typer av familjebildningar har växt fram även om barnet fortfarande är kärnan i den svenska familjemodellen.

Recension av en film, ”Sameblod”

Sameblod är en dramafilm regisserad av Amanda Kernell år 2016. Filmen handlar om huvudpersonen, Elle-Marja en samisk flicka som själv kallar sig Christina i det svenska samhället. Filmen börjar i nutid då Elle-Marja är vuxen i södra Sverige och fortsätter med hennes historia i dåtid när hon är tonåring i norra Sverige och Uppsala på 1930-talet. Därefter avslutas filmen i nutid när hon är vuxen igen i norra Sverige.  

Romananalysen av Karin Boyes ”Kallocain”

Romanen ”Kallocain”, skriven av Karin Boye och publicerad av Albert Bonniers Förlag AB år 1940, är en dystopisk skönlitterär roman som berättas ur ett förstapersonsperspektiv av huvudpersonen, kemisten Leo Kall i form av en självbiografi. Handlingen utspelar sig i den påhittade Världsstaten och börjar i nutid då Leo är runt sextio år gammal i ett främmande fängelselaboratorium i Universalstaten, och fortsätter med att den sextioåriga Leo i Kemistaden nummer 4 i Världsstaten berättar sin egen tjugoåriga historia på ett kronologiskt sätt med återblickar från dåtid när han är cirka fyrtio år gammal. Handlingen slutar också i nutid när han är i fängelse.