Barn och tonåringars användning av internet och sociala medier måste begränsas

Fler tycker att det är bra för barn samt tonåringar att fritt använda internet och sociala medier i den här digitaliserade eran. Men det håller jag inte riktigt med om. Behöver barn samt tonåringar verkligen använda internet och sociala medier så mycket? Hur bör de vara tillåtna att använda dessa?

I detta århundrade blev internet väldigt populärt och nödvändigt för hela världen. Det finns många applikationer som hjälper människor och förenklar deras vardagsliv såsom kartapplikationer eller söktjänster. Dessutom erbjuder onlinespel en stor möjlighet för nöje med andra människor i så kallade online gemenskaper. Numera använder många människor regelbundet sociala medier bl.a. Facebook och Twitter, vilket hjälper dem att kontakta vänner, släktingar och hela världen samt att få nyheter om dessa. Till följd av smarta telefoner och mobilutrustning har internet och alla dessa inslag varit allt mer åtkomliga. Däremot spenderar många människor för mycket tid för att klara av alla dessa inslag varje dag. Tyvärr resulterar detta i många olyckliga och oönskade konsekvenser. Trots dessa fördelar har internet och sociala medier också många nackdelar. Min åsikt är att när det gäller barn samt tonåringar måste man även bli försiktigare eftersom internet och sociala medier har mer nackdelar och kan vara väldigt farligt för dem. Därför tycker jag att barn samt tonåringar varken behöver internet eller sociala medier så mycket och man borde begränsa deras användning så gott det går. 

Till att börja med har internet och alla dessa inslag, speciellt sociala medier en enorm påverkan på barn samt tonåringar med andra ord, ”Z generationen” d.v.s. barnen som föddes efter året 2000. Å ena sidan påstår vissa människor att det är bra för barn samt tonåringar att fritt använda internet och sociala medier. Å andra sidan argumenterar andra människor att barn samt tonåringar får använda internet och sociala medier under reglering och kontroll. Eftersom Z generationsbarnen lever i en tid av digitaliserad kommunikation och teknikdriven miljö förväntas de att bli expert användare på internet och sociala medier som alltid är uppkopplade. Därför har de tyvärr inget annat val än att bli vana vid internet i en digitaliserad värld. Mig passar det bättre att barn och tonåringar undviker internet samt sociala medier och deras användning gärna bör begränsas så gott det går tills de blir gamla nog och redo till att agera som en självständig person som själva kan skydda och bestämma.

I artikeln ”Steve Jobs Was a Low-Tech Parent” (The New York Times, www.nytimes.com, 10 september 2014), skriver Nick Bilton att Apples CEO, Steve Jobs har sagt att hans barn begränsas av att använda teknik. Dessutom konstaterar Bilton att han har träffat många tekniska direktörer och riskkapitalister som säger liknande saker om att de begränsar hur mycket tid deras barn använder teknik. 

Man måste fullständigt analysera på nackdelar och risk med användning av internet och sociala medier till ens barn samt tonåringar innan man tillåter dem att fritt använda internet och sociala medier. 

För det första anser jag personligen att internet och sociala medier är ett slöseri med tid även som vuxen om man inte har självbehärskning. Man slösar för mycket tid med att chatta på sociala medier eller försöka att söka olika ämnen på internet, vilket medför mindre produktivitet. Det är även större problem när det gäller barn samt tonåringar eftersom man inte kan förvänta någon självbehärskning med hänsyn till dem. Därför skulle det vara riktigt naivt eller oansvarigt att tillåta barn samt tonåringar att fritt använda internet och sociala medier medan man förväntar att de själva skulle reglera användningen. Barn samt tonåringar har mycket att göra, bl.a. idrott eller andra aktiviteter istället för att spendera tid på internet eller sociala medier eftersom de växer upp och upptäcker sig själva. Ytterligare tycker jag att det är helt fel om barn samt tonåringar stannar hemma framför datorn och försöker att virtuellt upptäcka vår värld istället för att gå ut och egentligen göra det själva. 

För det andra finns det ett överflöd av information på internet och man kan inte vara säker på vad som är sant eller inte. Att använda internet kan vara hjälpsamt för tonåringar att studera och undersöka om ett ämne. Dessutom kan tonåringar använda grupper på sociala medier för att själva förbättras om ett specifikt ämne. I vissa fall kan det vara så, men en sak som är viktig att tänka på är att man kan hitta samma information från böcker eller encyklopedier från bibliotek. Det är också svårt att lita på information som hittas på internet men man kan vara säker på den information som finns i böcker utan risk för att bli felinformerad. Därför är barn samt tonåringar säkrare när de använder böcker eller encyklopedier än att söka information på internet.   

En annan och mer seriös konsekvens med att använda internet och sociala medier är risk för beroende då man kan utveckla mentalsjukdom eller kroppsliga problem. När det gäller barn samt tonåringar kan det ha katastrofala konsekvenser eftersom det bara är början av deras liv. Man tycker att beroende av internet och sociala medier inte verkar lika seriöst som drog eller alkoholberoende därför att drog och alkohol är ännu skadligare. Däremot kan det också medföra mentalsjukdom eller kroppsliga problem som kan påverka deras liv. I artikeln ”Too much screen time 'risks children's mental health'” (BBC News, www.bbc.com, 11 oktober 2010), skriver artikelförfattaren om en studie som trycktes i pediatrik av Bristol Universitet och innehöll mer än 1000 barn som är runt 10 år gamla. Enligt studien är barn som spenderar mer tid än två timmar varje dag framför en dator eller TV, mer sannolika att lida av psykologiska svårigheter än andra tonåringar. 

I artikeln ”4 Serious Health Issues From Sitting Too Long & How To Avoid Them” (www.makeuseof.com, 11 oktober 2012), skriver Ryan Dube att det finns många studier visar att fysisk inaktivitet medför många hälsoproblem som kommer att döda en. I engelskspråkiga Wikipedias artikel ”Video game addiction”, publicerad på en.wikipedia.org 2016-11-17,  finns det tyvärr exemplar av tonåringar som rapporterades döda efter att spendera många timmar online genom att spela dator.

Dock kan man använda internet och sociala medier för att få nyheter, att hålla kontakten med världen samt ens vänner som även är långt borta, och att träffa nya människor. Å andra sidan är den okända världen väldigt farlig för barn samt tonåringar eftersom de blir känsliga emot predatorer m.a.o. elaka människor som vill utnyttja dem såsom sexuellt utnyttjande, identitetsstöld eller nätmobbning. I mitt hemland finns det många ärenden där terroristgrupper försöker att manipulera barn samt tonåringar på sociala medier för att gå med i terrororganisationer. 


Slutligen anser jag att man blir säkrare på att man måste begränsa ens barn samt tonåringars användning av internet och sociala medier så gott det går efter att man ser nära på nackdelar och risk med att tillåta dem att fritt använda dessa. När det gäller barn samt tonåringar kan internet och sociala medier gemenskap vara väldigt farligt därför att det finns seriösa konsekvenser såsom risk för beroende, mentalsjukdom och kroppsliga problem, vilket även kan medföra deras död. Om man inte begränsar ens barn samt tonåringar när de använder internet och sociala medier kan det sluta med att de träffar elaka människor som vill utnyttja dem såsom sexuellt utnyttjande, identitetsstöld eller nätmobbning. Alla håller med att Z generationsbarnen till slut kommer att bli vana vid internet när de är gamla nog eftersom de växer upp i en digitaliserad värld. Så jag tycker att man måste begränsa ens barn samt tonåringars användning av internet och sociala medier när de är unga och känsliga trots att det är jättesvårt att jämt behålla. Snälla, nu måste ni reglera era barns användning så att inga barn behöver ta dessa dåliga konsekvenser! 

Kommentarer

  1. The Best Slots In 2021 - The Best Casinofib william hill william hill カジノ シークレット カジノ シークレット ラッキーニッキー ラッキーニッキー 313The best online credit card gambling sites in India 2021

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Romananalysen av Karin Boyes ”Kallocain”

Min bokanalys av boken, ”Svinalängorna”

Jämförelse mellan svenskan och mitt modersmål, turkiskan